article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Ransomware kopen = simpel (en zo wapen je ertegen)
  ma 29 mei 2017
 • Trump got rekt by Macron
  vr 26 mei 2017
 • Dit is een suffe titel met standaard woordgrapje
  di 23 mei 2017
 • Zo gaan kinderen om met een aanslag
  di 23 mei 2017

Ransomware kopen = simpel (en zo wapen je ertegen)

Hij nam de proef op de som, kocht op een illegale marktplaats zo'n gijzelvirus en besmette met succes wat computers op de redactie. En dat voor slechts 309 dollar. Let wel op, dit is hartstikke illegaal om zelf te doen.

Oke, zo makkelijk is het dus om een aanval uit te voeren, maar hoe moeilijk is het om jezelf te wapenen tegen dit soort cybercrime? Vijf tips.

- Zorg ervoor dat al je software bijgewerkt is. Niet alleen bijvoorbeeld Windows, maar ook antivirusprogramma's. Het makkelijkst is gewoon om overal 'automatisch updaten' aan te zetten.

- Maak back-ups van je bestanden. Dan ben je ook niet alles kwijt als je pc wordt gegijzeld (en is het dus minder reden tot paniek). 

- Een vaak gebruikte manier om ransomware op je pc te krijgen is via phishing. En nee, dat zijn lang niet meer alleen die slechtgeschreven mailtjes uit Nigeria. Criminelen doen zich tegenwoordig voor als een collega of oom, om jou zo te overtuigen zonder twijfel de bijlage te openen of op een link te klikken. Het blijft dus goed opletten. Wanneer je het niet vertrouwt, niet doen. Meer tips over phishing hierrr.

- Die sites waar je gratis muziek, films of software kunt downloaden zijn ook bekend bij cybercriminelen. En die gebruiken het om hun kwaadaardige virussen mee te sturen met Homeland S06E04. Het is dus een stuk veiliger om gewoon te wachten tot iets op Netflix staat of op NPO 3 te zien is. 

giphy (3)

Maar lang niet iedereen doet het veilig, zo blijkt wel uit What the #hack?! met Yes-R. De rapper confronteert in het programma internetgebruikers met hun onvoorzichtige gedrag op het internet. En soms heb je niet eens een virus nodig om aan iemands wachtwoord te komen:

What the #hack?!, maandagavond 21:20 op NPO 3.