article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Wat weten Insta, Snap en Netflix over jou?
  vr 25 mei 2018
 • Tips voor het havo-examen Scheikunde van Sieger Ko...
  do 24 mei 2018
 • Dit moet je weten voor het havo-examen Wiskunde
  wo 23 mei 2018
 • Dit moet je weten voor het vwo-examen Natuurkunde
  wo 23 mei 2018

Wat weten Insta, Snap en Netflix over jou?

Je weet misschien inmiddels wel dat Facebook, Netflix en Snapchat veel over je weten. Maar zóveel, dat had NOS-redacteur Danny Simons (24) ook niet verwacht.

Hij vroeg voor YouTube-kanaal NOS Mashup samen met YouTuber Jiami Jongejan (18) en ex-Miss Nederland Zoey Ivory (24) hun gegevens op bij negen socialmediabedrijven.

Het resultaat: 3 (!) miljoen pagina's. Als je dat achter elkaar zou leggen, kom je van Utrecht naar Parijs en weer terug.  "Je weet het natuurlijk wel", zegt YouTuber Jiami. "Maar het blijft schokkend om te zien hoeveel het dan precies is. Dat vond ik toch best wel heavy."

En tussen al die gegevens, zitten dingen die Zoey en Jiami zelf ook niet meer wisten. Zo bleek Zoey op 20 mei 2012 om 22.15 uur naar een marineblauw Adidas-pak gezocht te hebben. Zij was het vergeten, maar Google niet. "En dat vind ik best eng", zegt Zoey.

In het eerste deel van de Mashup-serie hieronder volg je Zoey en Jiami in de zoektocht naar hun eigen data. 

Mashup onderzocht dit allemaal omdat vandaag de nieuwe privacywet ingaat. Misschien heb je het gemerkt en krijg je ook allemaal mailtjes in je mailbox van bedrijven die praten over privacy. Vanaf 25 mei moeten bedrijven door de nieuwe wet beter verantwoorden welke data ze opslaan en waarom. Doen ze dit niet dan staan er hoge boetes tegenover.

Maar waarom wordt al die data eigenlijk verzameld? In de tweede video wordt gekeken wat bedrijven daar allemaal mee kunnen. Om dat te laten zien is er gezocht naar de 'sociale kloon' van Zoey.