article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Dennis (17) en Rosan (19) veranderden hun achterna...
  do 28 mrt 2019
 • Dit moet je weten over seksbots op Insta
  ma 25 mrt 2019
 • De aanslag in Utrecht in een tijdlijn
  di 19 mrt 2019
 • Bulten en littekens: lippen opspuiten gaat fout
  vr 15 mrt 2019

Dennis (17) en Rosan (19) veranderden hun achternaam: "Je wilt er trots op zijn"

door NOS Stories

Je hebt een supergekke ('Poepjes') of juist standaard ('De Jong') achternaam. Je ouders zijn gescheiden en je hebt geen contact met je vader. Er zijn veel redenen om je achternaam te veranderen - en steeds meer mensen doen dat ook. Dennis (17) en Rosan (19) vertellen erover.

De 17-jarige Dennis Wischnewski heet binnenkort Dennis van den Brandt. "Ik vind m'n nieuwe achternaam leuker én makkelijker", vertelt hij, over de naam van zijn moeder. "De meeste mensen hebben moeite om Wischnewski goed uit te spreken. Dat is de eerste keer grappig, maar heel vervelend als het de hele tijd gebeurt."

Ook is de middelbare scholier uit het Limburgse Echt bang dat-ie door zijn huidige achternaam minder snel werk zal vinden. "Ik heb er verschillende onderzoeken over gelezen en mensen met een Nederlandse achternaam hebben gewoon een grotere kans op een baan."

En dus deed hij vorig jaar een aanvraag voor een naamswijziging. "De aanvraag is inmiddels goedgekeurd, maar ik wacht nog op het koninklijk besluit. In totaal zijn we er dan bijna een jaar mee bezig geweest." Formulieren invullen. Wachten. Motivatiebrief schrijven. Wachten. Formulieren wijzigen. Wachten. "Ja, het was een lang proces, maar ik heb er absoluut geen spijt van."

Strenge regels

In Nederland zijn er zo'n 300.000 verschillende achternamen. Twee jaar geleden veranderden ongeveer 1700 mensen hun familienaam. Vorig jaar waren dat er iets meer dan 2000, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat zijn er dus een stuk meer. Maar je achternaam veranderen kan niet zomaar, daar zijn een aantal strenge regels voor.

Zo moet je een goede reden hebben. Je wordt bijvoorbeeld gepest met je achternaam, omdat-ie heel gek is. Denk aan een naam als Poepjes. Als je daar vanaf wilt, dan moet je een aanvraag indienen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Je vult dan wat formulieren in en schrijft een uitgebreide motivatie. Het ministerie bepaalt vervolgens of je je achternaam mag veranderen.

En dan het leukste gedeelte: een nieuwe achternaam te verzinnen! Of eh, niet..? Ook op dat punt zijn de regels streng. Volgens het ministerie mag je namelijk niet een random achternaam bedenken. Je nieuwe naam moet zoveel mogelijk lijken op je oude. Dus Popjes, bijvoorbeeld.

Oh, en zo'n naamsverandering is ook niet goedkoop. Je moet er 835 euro (!) voor neerleggen.

Andere redenen

Een andere reden om je achternaam te veranderen is omdat je familienaam zó vaak voorkomt, dat het lastig is om je van anderen te onderscheiden. Bijvoorbeeld omdat je 'De Jong' heet, schilder bent en veel andere schilders óók 'De Jong' heten.

Ook willen sommige jongeren liever de achternaam van hun moeder, omdat ze door haar zijn opgevoed en geen contact (meer) hebben met hun vader. Dat geldt ook voor Rosan (19) uit Groningen. "Toen ik 4 jaar was, zijn m'n ouders gescheiden. Daarna had ik geen contact meer met de familie van m'n vader. De band was zelfs zo slecht, dat ze mij negeerden op straat."

De achternaam van haar moeder aannemen, leek daarom een logische keuze. "Ik vond het raar om m'n vaders achternaam te houden, terwijl we niet met elkaar praten. Met de achternaam van m'n moeder voel ik me ook meer onderdeel van haar familie. Je achternaam is ook iets waar je trots op wilt zijn."

Nieuwe achternaam op diploma

Rosan begon al op haar zevende na te denken over een naamsverandering, maar het duurde uiteindelijk nog lang voordat de aanvraag in gang werd gezet. "Mijn vader wilde er niets van weten, maar zijn handtekening was wél verplicht. Toen ik 12 jaar werd, kon het uiteindelijk via een rechter toch zonder zijn toestemming."

Ook bij Dennis speelde z'n vader een rol in de keuze voor een nieuwe achternaam. "Ik heb geen contact met hem, dus ik hecht geen waarde aan zijn naam. Dit jaar leek me een perfect moment om 'm te laten veranderen, aangezien ik eindexamen doe. Nu komt m'n nieuwe achternaam op m'n diploma, en anders moet je achteraf weer de hele boel veranderen."

Wel denkt-ie dat z'n nieuwe achternaam even wennen wordt. "Ik zie het een beetje als wennen dat je een nieuw jaar in gaat. Je zegt dan opeens niet meer 2018 maar 2019."