article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Hoe onze Instafoto's soms de natuur schaden
  vr 05 apr 2019
 • Waarom de muziek die jij luistert steeds korter wo...
  wo 03 apr 2019
 • Hoe weeshuizen geld verdienen met jouw vrijwillige...
  vr 29 mrt 2019
 • Dennis (17) en Rosan (19) veranderden hun achterna...
  do 28 mrt 2019

Hoe onze Instafoto's soms de natuur schaden

door Nisrine Sahla

Op de foto met bijzonder koraal of een selfie tussen de flamingo's? Alles voor de gram denken veel mensen, maar natuurbeschermers zijn er niet blij mee. 

Je hebt de verhalen de afgelopen tijd vast weleens voorbij zien komen. Een IJslandse kloof die dicht moest vanwege de drukte nadat Justin Bieber er een videoclip maakte. Gedoe in Australië om de selfies die mensen maken met wombats. Toeristen op het Spaanse eiland Fuerteventura die koraal oppakken voor 'n foto op Insta. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door kate (@bluevanmeer) op

Onze jacht op de mooiste foto's voor Instagram is geen pretje voor de natuur. Ook in Nederland maken natuurbeschermers zich zorgen. In Grevelingen, op de grens van Zeeland en Zuid-Holland, komen busladingen mensen om op de foto te gaan met een groepje flamingo's daar. Soms gaat er iemand zelfs tussen de vogels staan. En boeren in de Bollenstreek zijn klaar met iedereen die hun veld oploopt om een selfie te maken tussen de tulpen.

25 meter afstand

Op de Veluwe proberen mensen de mooiste kiekjes te scoren van Schotse hooglanders, het liefst in een mistige omgeving. Maar dichtbij de dieren komen is volgens Staatsbosbeheer onveilig. "Er verschijnen bijna dagelijks foto's van Schotse hooglander op social media. We zijn blij dat er nog geen ongelukken gebeurd zijn, want we adviseren toch altijd om minstens 25 meter afstand te houden voor je eigen veiligheid", zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer. 

Boswachter Tim zei eerder al tegen NOS op 3 dat hij het zat was om politieagentje te spelen. "Er zijn mensen die graag willen scoren met foto's en ze op Insta posten. Het gaat ze om de likes, maar die fotografen houden geen rekening met de regels van het bos", zegt hij. Hij treft regelmatig fotografen aan die zich buiten de juiste paden bevinden. En dat verstoort, volgens hem, niet alleen de natuur, maar ook de rust van de dieren.

Volgens Staatsbosbeheer zijn er in 2017 158 boetes uitgedeeld aan mensen buiten de paden, in 2013 waren dat er nog maar 12. 

Bijl zegt dat ze maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen de natuur niet verpesten voor die ene fleeky Instafoto. "We hebben hekken staan en onze boswachters attenderen mensen er wel op. Ook proberen we zo veel mogelijk te waarschuwen via social media, bijvoorbeeld onder foto's op Instagram."

Clichématige foto's

Zo'n foto van een Schotse hooglander of op een bollenveld, zorgt niet alleen voor irritatie van boeren of boswachters, maar ook voor steeds dezelfde foto's op Instagram. Dat bewijst ook het Instagram-account @insta_repeat. Zij plaatsen collages waarin ze clichématige foto's naast elkaar zetten.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Insta Repeat (@insta_repeat) op

Maar waar komt het vandaan dat we met z'n allen dezelfde foto's willen hebben? Volgens Omar Kbiri, mede-oprichter van creatief bureau MAAK Amsterdam, gaat het ook vooral om hoe 'makkelijk' het is om te kiezen voor een locatie of voorwerp op de foto die anderen al gezien hebben."Het idee start vaak bij een influencer die een typische foto plaatst, bijvoorbeeld met een opblaasflamingo in een zwembad. Als je ziet dat zo'n post het goed doet bij deze influencer, kun je die zo namaken op je eigen kanaal. Je hebt er namelijk niet veel voor nodig."

En dan vinden we het zelfs niet erg dat zo'n foto niet zo origineel is. "Op Instagram doen we het écht voor de likes en de goals. Dat maakt ons weer cool en we krijgen aanzien", zegt social media-expert Kirsten Jassies. 

Eigen stijl

Maar het gaat ook om de drang om altijd de ander te overtreffen. Zie je bijvoorbeeld een foto van iemand die op een schommel zit op Bali, dan wil je dat jouw foto altijd nóg iets mooier is. Omar: "Het is een soort honger naar bevestiging dat je er toe doet. Veel likes en comments scoren kan voor sommige mensen hun sociale status verhogen."

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Insta Repeat (@insta_repeat) op

Volgens Omar kan het kopiëren van dit soort standaardfoto's wel helpen een eigen stijl te creëren. "Daarvoor moet je misschien eerst dingen uitproberen en kan het helpen bij anderen af te kijken." 

Kirsten denkt daar hetzelfde over: "Het lijkt nu een trend dat je juist opzoek gaat naar je eigen stijl. Dat doe je door creatief na te denken over je instafoto's. Veel influencers hebben hun eigen stijl, zoals een roze gloed over de foto's. Dat kun jij ook doen, maar kies dan bijvoorbeeld voor geel. Doet iedereen serieus? Dan kies jij voor gek op de foto staan. Zo val je op, en zorg je voor herkenbaarheid."

En als je dan probeert een creatievere foto te maken, denk dan ook even aan de natuur. "Het belangrijkste is dat je op de paden blijft, want je maakt meer kapot dan je ziet. De foto's zien er net zo epic uit", zegt boswachter Tim.