article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote

#TrueSelfie

 • 'Mijn depressie voelt als een duizend kilo wegende deken over mijn hele bestaan'
  NPO3, vr 11 mei 2018

  Manola (27) is een extreme perfectionist. Al op jonge leeftijd turnt ze 4 à 5 dagen in de week op hoog niveau. Ook op school gaat ze alleen voor het hoogst haalbare. Ze haalt haar geluk vooral uit haar prestaties, maar legt de lat zo hoog dat haar doelen onhaalbaar worden. Manola heeft continu het gevoel dat ze niet goed genoeg is en dat ze er niet mag zijn. Dan komt het besef: “Ik ben fucking depressief.”

 • Maken social media je ongelukkig?
  NPO3, di 08 mei 2018

  We willen allemaal gelukkig zijn en we zitten allemaal op social media. Maar social media zou een negatief effect hebben op ons geluk en zelfs depressie kunnen veroorzaken en versterken. Er zijn heel veel onderzoeken gedaan en hier beschrijven we een aantal opmerkelijke resultaten.

 • ‘Ik zou de rivier of het spoor pakken’
  NPO3, do 12 apr 2018

  In groep zes merkt Ruben (19) dat hij somber begint te worden. Langzaam groeit dit uit tot een alles verzwelgend gevoel van ‘niks zijn’ en wordt hij suïcidaal. Aan de buitenkant ziet niemand iets, totdat hij op zijn veertiende verjaardag de school uit rent en richting het spoor fietst. 

 •  
 • 'Ik dacht, dit is het laatste wat ik hoor'
  NPO3, do 12 apr 2018

  Als Annemiek (27) naar de middelbare school gaat, is ze echt nog een kind. Ze is druk en enthousiast. Haar puberende klasgenoten vinden dat ze normaal moet doen en maken haatopmerkingen. Op haar vijftiende begint ook één van haar eigen vriendengroepen haar te pesten en komt ze zelf in de pubertijd. Ze wordt daardoor steeds onzekerder en dan komt alles binnen. 

 • Depressie: do's & dont's
  NPO3, di 01 mei 2018

  Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand met een depressie. En misschien belangrijker: welke dingen zeg je wel?