article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote

Alle programma's van de #TrueSelfie-weken

door Redactie

Onder de noemer #TrueSelfie staat de NPO een aantal weken stil bij psychische problemen onder jongeren. Eén op de 15 jongeren in Nederland tussen 18 en 24 jaar worstelt met depressies. Zelfdoding is onder jonge mensen doodsoorzaak nummer 1.

3Doc: In het hoofd van mijn zusje

In deze rauwe en kwetsbare documentaire probeert de documentairemaakster in het hoofd te komen van haar zus Vivian, op 24-jarige leeftijd onverwacht een einde aan haar leven maakte. Hoe goed kende ze haar zus, kenden ze elkaar eigenlijk überhaupt? Na deze heftige documentaire kun je live op npo3.nl vragen stellen aan de makers in een aftertalk. 


3Doc: Veda beslist zelf

 


#jesuisdepri

We maken kennis met vijf jongeren die depressief zijn of zijn geweest. Wat kan een depressie uitlokken? Is iedereen er even gevoelig voor? Hoe voelt een depressie nu echt? Hoe ziet je leven er dan uit? De jongeren vertellen hún verhaal aan Jan Kooijman en deskundigen verduidelijken de problematiek. Na de uitzending spreekt Tess met de hoofdpersonen na in een aftertalk. 


Tweestrijd

Dorien (29) is al zestien jaar zwaar depressief en ziet een zelfgekozen einde nog als enige uitweg. Toch wil ze graag in gesprek met Charissa (30) die lijdt aan een dodelijke spierziekte. Rosan (20) kampt met een paniekstoornis en stemmingswisselingen. Ze betrapt zichzelf vaak op de gedachte dat ze er niet meer wil zijn. Maar hoe kijkt Sander (27) daar tegenaan? Sander heeft terminale maagkanker en geniet van elke dag die hij nog heeft.


True Selfie

In True Selfie ontmoeten we acht jonge mensen die stappen willen maken naar een positiever zelfbeeld en beter willen leren omgaan met negatieve gevoelens. De acht jongeren hebben het lef om zichzelf op de meest kwetsbare momenten te filmen, ook de momenten die we meestal angstvallig voor elkaar verborgen houden. Eens per week komen ze bij elkaar om onder leiding van psycholoog Erik Jongman met elkaar in gesprek te gaan.


Depressie Kennistest

Sophie Hilbrand opent de True Selfie-weken met de Depressie Kennistest. BN'ers en het publiek beantwoorden vragen over depressies, symptomen en hoe dit kan worden behandeld. 


CV der Mislukkingen

Ben jij weleens onderuit gegaan in je loopbaan? Hoe zag dat eruit? Cv der mislukkingen is een nieuwe webserie van de VPRO en NPO 3 waarin succesvolle Nederlanders hun mislukkingen delen. Duncan Stutterheim, Marit Bouwmeester, Stine Jensen, Bas Kosters en Romana Vrede delen hun verhalen.


Wil jij praten over psychische problemen als depressie, maar ook problemen als verslaving, zelfbeschadiging, (seksueel) misbruik of hoe je aan iemand vertelt dat je psychische problemen hebt? Zoek dan anoniem contact met een hulpverlener van MIND Korrelatie via www.mindkorrelatie.nl (chat, WhatsApp, telefoon en mail).